Barnasinnet, 1 - 3 år

Barnasinnet är en 1-3 årsverksamhet som består av avdelningarna Solsidan och Blomsidan. Så här kan en dag på Barnasinnet se ut:

Vi öppnar klockan sju och fram till klockan nio kommer de flesta av barnen till förskolan. Då är det dags för en fruktstund och snart är det första arbetspasset igång. När vädret fortfarande är milt är vi ute på förmiddagen. Barnen är på gården och använder det material som vi har ute, som sandsaker och cyklar. Vi tar även ut materialet som vi har i våra områden inomhus som målar- och skapande material, vi läser sagor ur böcker och vi tar även fram vår uppskattade flanotavla där vi sätter upp bilder när vi läser berättelser för barnen. Då det har regnat är det roligt att dra igång vattenlek och barnen tycker om att fylla hinkar med vatten och sand och köra med båtar i pölarna.

När är vi inne arbetar barnen i våra olika områden. I Natur och kultur har de möjlighet att lära sig om bland annat vår miljö, våra djur och årstiderna. Materialet kan bestå av en bondgård med djur, bilder, böcker, pussel m.m. I Språk och sensoriska området får barnen möjlighet att utveckla språket och sinnena. Det finns bland annat material att lukta, känna och smaka på, böcker, sagor och bokstäver i olika former. Då barnen kommer in i skapande området kan de prova på olika material att måla och rita med och på. Vi klipper och klistrar och provar olika tekniker. Det praktiska området inbjuder barnen till att prova på praktiska vardagsövningar. Det handlar om att hälla, ösa och flytta material mellan kärl, torka då vi spillt bredvid, riva frukt, putsa spegeln eller att trä pärlor på ett snöre.

När vi går in får alla barnen försöka ta av sig sina kläder själv. De blir väldigt stolta då de försökt länge och äntligen klarar uppgiften. De tränar samtidigt motoriken och kroppsuppfattning när de försöker på olika sätt att ta av sig byxor, jacka och skor.

Vi äter lunch vid elva och innan det har vi samlingar i storgrupp eller i mindre grupp då varje pedagog samlar sina ansvarsbarn i en egen samling. På samlingarna jobbar vi med barnens språkutveckling då vi sjunger sånger, berättar för och pratar mycket med barnen. Efter en god lunch, lagad i huset av vår egen kokerska är det dags för de flesta små att vila en stund.

Då de vaknar är det en stund lek innan det är dags att äta mellanmål. Då vädret tillåter klär vi på oss och äter mellanmål ute. Även vid påklädningen provar barnen själva att ta på sig ytterkläderna, självklart efter egen förmåga och vi hjälper till då det behövs.

Eftermiddagen ser ut som förmiddagspasset och barnen har möjlighet att utveckla sina egna förmågor i vår inne- eller utemiljö beroende på väder och behov.


Dela med andra: